80-jarige, verward en ziek als oplichter in gevangenis

Jaar vervangende hechtenis voor niet betaalde schadevergoeding

Mijn vader die verward is, een herseninfarct heeft gehad en nauwelijks meer zelfstandig kan opstaan, moet naar alle waarschijnlijkheid zijn tachtigste verjaardag vieren in Penitentiaire Inrichting Lelystad. Dit omdat hij een schadevergoeding van ongeveer 3 ton niet betaalt, waartoe hij in 2010 is veroordeeld. Het enig nut van zijn detentie is daarmee gelegen in mogelijke genoegdoening van de gedupeerden.

Wellicht had mijn vader de detentie kunnen afwenden door zijn goede wil te tonen en van zijn AOW een betalingsregeling te treffen voor een symbolisch bedrag van bijvoorbeeld 50 Euro per maand. Dit heeft hij niet gedaan, waarschijnlijk omdat hij de kans klein achtte om op zijn leeftijd opgepakt te worden.

Fantasiewereld
En nu zit hij een vervangende hechtenis van een jaar uit. Om in detentie te kunnen overleven, lijkt hij zich volledig te hebben teruggetrokken in een fantasiewereld: hij claimt familie te zijn van koning Willen III en doet alsof hij schatrijk is, omdat (en dat klopt inderdaad) eigenaar is van een octrooi dat identiteitsbeveiliging middels een chip beschrijft. Nu zijn er al 550 van dergelijke patenten. Vraag is dus maar of hij het patent heeft dat op de huidige paspoorten en OV-kaarten wordt toegepast. Mijn vader meent van wel en als hij tijd van leven heeft en het allemaal nog snapt, kan hij dat na zijn beoogde vrijlating, half november gaan uitzoeken. Ten derde beweert hij dat hij vanuit de gevangenis de politieke nek van staatssecretaris Fred Teeven gered heeft, alleen maar door een brief niet te versturen, die hij Teven geschreven zou hebben. Zoals de Duitsers zeggen; mijn vader lijkt uit zelfbescherming “jeden Draht zur Wirklichkeit verloren” te hebben. Hoewel de rechter anders heeft geoordeeld is mijn vader in mijn ogen een fantast en geen oplichter.

Inhumaan

Een oude, zieke man zit een jaar vast. Ik vind dat inhumaan. Zie hem radeloos handenwringen in het aanhangende filmpje. Huisarrest: prima, een enkelband: uitstekend, maar naar mijn mening sluit een beschaafde maatschappij geen oude mensen op. Ik stel voor mensen die op latere leeftijd een misdrijf plegen maximaal op te sluiten tot 70 jaar, mits ze medisch aantoonbaar volledig gezond zijn en daarna over te gaan op huisarrest en enkelband en desnoods cameratoezicht. Wie tot gevangenisstraf veroordeeld is, verspeelt mogelijk ook het recht op privacy en stemrecht, maar kan boven de 70 nooit meer worden opgesloten. En dat geldt wat mij betreft ook voor ex-nazi’s, die immers allemaal boven de 90 zijn.
Mijn film vanuit het Oranjehotel Scheveningen (erachter ligt de Waalsdorper vlakte) waar mijn vader in de ziekenboeg zat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af en klik op: \"Reactie plaatsen\" * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.